tiistai 29. toukokuuta 2012

Teksti 1


Mietelmiä kuinka vanha Suomi on: Suomi on noin 100 vuotta vanha, koska Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Suomi on noin 200 vuotta vanha, koska Suomi sai autonomian vuonna 1809, mikä oli suuri asia suomalaisuuden kehittymiselle. Suomi on noin 1 000 vuotta vanha, koska uskotaan että Ruotsin kuningas Eerik ja piispa Henrik tekivät ensimmäisen ristiretken Suomeen noin 1150-luvulla (kristinusko Suomeen). Suomi on noin 10 000 vuotta vanha, koska maa tuli esiin merestä Suomen kohdalla suurin piirtein 10 000 vuotta sitten.

Ajanjaksoista: ajanjaksot eivät ole samaan aikaan kaikkialla maailmassa. Esimerkiksi rautakausi on Suomessa myöhempään aikaan kuin etelämpänä. Kristinuskokin rantautui Suomeen vasta reilu 1 000 vuotta Jeesuksen jälkeen. Nykyäänkin voidaan nähdä, että vaikutteet tulevat Suomeen viiveellä, rantautuen esimerkiksi Ruotsin kautta.

Suomi lännen ja idän rajamaana. Ruotsi otti Suomen yhteyteensä noin 1150-luvulla ja Pähkinäsaaren rauhassa 1323 Suomelle piirretään ensimmäinen raja karttaan. Suomi pallottelua lännen ja idän välillä: ensin Ruotsin vallan alla noin 700 vuotta välillä suurempana ja välinä pienempänä Venäjän haukattua paloja Suomesta. Sen jälkeen Venäjän vallan alla noin 100 vuotta ja lopulta itsenäisenä valtiona, joka on saanut vaikutteita enimmäkseen lännestä mutta myös idästä. Suomi onkin enemmän kallellaan länteen. Maa lännen ja idän välissä näkyy myös Karjalan vaakunassa, jossa lännen suora miekka ja idän käyrä sapeli taistelevat Karjalan kruunusta. Karjalan alueella onkin taisteltu pitkään Ruotsin ja Venäjän välillä tai Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Tuleeko tähän historialliseen jatkumoon jatkoa onkin sitten toinen juttu. Tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei uhkaa olisi.

Kustaa Vaasan ajasta perintönä protestantismi. Valta ja omaisuus kruunulle ja kirjoitettu suomenkieli Mikael Agricolan ansiosta. Ruotsin vallan ajasta hyötynä Suomelle länsimainen kulttuuri mutta aikalaisille haittana oli monet sodat, joissa kaatui paljon miehiä. Kerrottakoon, että Ruotsin kruununprinsessa Victoria on saanut nimensä Suomen sodan Lapuan taistelusta, joka käytiin 14.7.1808. Taistelu päättyi Ruotsin voittoon, josta on peräisin Victorian nimi (victory, syntynyt 14.7.1977). Julkisuudessahan on kerrottu, että Victoria on hyvin Suomi-tietoinen. Lapuan taistelulla on varmasti osaa tähän asiaan.

Kohti Venäjää. Ennen vuotta 1809 Ruotsi oli jo menettänyt Suomen osia Venäjälle vuoden 1721 Uudenkaupungin rauhassa ja vuoden 1743 Turun rauhassa. Suomen Venäjältä saama autonomia vuonna 1809 oli Venäjälle puskuri länttä kohtaan. Venäjän vallan alle siirryttyä vanhat lait ja ruotsinkieli säilyivät (ei venäjänkielisiä virkamiehiä). Venäjän vallan alle siirtymisen vaikutus oli melko pieni. Autonomian aikana kansallisen identiteetin nousu ja kansallinen herääminen.

1 kommentti:

  1. Kustaa Vaasan ansiota on myös se, että ruotsin kuningashuoneessa on nyt suomalaisverta. Kuinka tämä on mahdollista?
    Kustaa Vaasa houkutteli savolaisia kaskenpolttajia asumaan keskiruotsiin. Heitä sinne muuttikin ja he veivät tapoja mukanaan mm. viljan riihikuivatuksen. 1500-luvun lopussa muutti Prinssi Danielin isän Olle Westlingin äidin sukua Taalainmaalle Ruotsiin.
    Kruununprinsessa Victorian tytär prinsessa Estelle polveutuu siis isänsä prinssi Danielin kautta savolaisista kaskenpolttajista eli metsäsuomalaisista.

    VastaaPoista